Gudomlig risotto

Detta är en av mina paradrätter. Skulle vilja påstå att det är en risotto i världsklass 🙂
Prova den! NU!

Till 4 personer:

3 schalottenlökar
1/2 dl olivolja
3 dl avorio-ris
2 dl vitt vin
6-8 dl grönsaksbuljong (tärning, som du kokar upp i vatten)
1 knippe grön sparris
100 g getost
lite olja till stekning
salt

Till servering:

Till denna rätt brukar jag antingen helsteka fläskfilé i ugn eller en fin oxfilé. Men det är helt valfritt. Slänger in ett bonusrecept på en örtolja som är den enda sås man behöver till detta när man serverar med kött. Bonusreceptet finner ni längre ner i inlägget.

Gör såhär:

  1. Finhacka och fräs löken i oljan till stekning, rör i riset och låt det fräsa ihop innan du häller på vinet.
  2. Låt vinet koka in litegrann på låg värme och rör om under tiden. Späd sedan på buljongen som du kokat upp vid sidan av.
  3. Medans detta får puttra ihop under omrörning fräser du sparrisen med salt och olja i en panna. När risotton fått den krämighet och tuggmotstånd du vill ha (efter ca 30 minuter) smular du ner getosten och rör runt så den får smälta ihop fint.
  4. Smaka av med salt och vänd ner sparrisen

 

BONUS!

Örtolja:
2-3dl färska örter (förslag: persilja, timjan, rosmarin och eller gräslök)
2  vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja
nypa salt (gärna havssalt)

Mixa allt detta i mixer eller matberedare och droppa över maten!

SÅ LJUVLIGT! Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s