Festlig pasta med parmesan, broccoli, kantareller och knaperstekt bacon

Jag älskar pasta. Och jag älskar parmesan. Och broccoli. Och svamp. Och bacon. Kan det då bli så mycket bättre än om man kombinerar detta i en rätt?

Till 3-4 personer
(i värsta fall blir det en supergod lunchlåda)

1 paket bacon
400 g färsk pasta
2-3 schalottenlökar
200 g kantareller (kan ersättas med champinjoner eller annan valfri svamp)
En bukett färsk broccoli
ca 50-70 g riven parmesanost. (Ta efter tycke och smak. Jag doserar något högre eftersom jag älskar smaken av parmesan)
4 dl grädde
1/2-1 tsk sambal olek eller lite färsk chili
Smör till stekning
salt och peppar

Till servering:

Färsk ruccola
Olivolja av god kvalité

Gör såhär:

  1. Den här rätten går ganska snabbt så det gäller att göra allt i rätt ordning. Börja med att sätta på pastavattnet. Tänk på att salta pastavattnet ordentligt! Finns inget värre än osaltad pasta. Möjligtvis osaltad potatis…
  2. Finhacka löken och lägg åt sidan. Skär upp och tvätta broccolin. Jag använder även stammen, men då behöver man skala den något och skära bort fula delar. Lägg även broccolin åt sidan när du är klar med den.
  3. Om du köper en bit parmesan, riv den nu. Ställ åt sidan.
  4. Hetta upp smör i en stekpanna med lite kant. I med löken och svampen och stek på, lägg i chilin efter en liten stund. När du känner att svampen fått önskad koncistens häller du på grädden. Dra ner tempen på plattan och låt det sjuda försiktigt.
  5. Klipp och stek baconet i en ny panna och ta upp när dem är knaperstekta och lägg på ett papper så fettet får rinna av sig.
  6. Häll i parmesanosten och broccolin i den sjudande pannan med svampen. Rör ihop och smaka av med salt och peppar. Har man lite vitt vin hemma är det inte fel att ge en skätt till grytan 🙂
  7. Det kan hända att du får slänga i lite mer grädde i grytan om den blir för stabbig.
  8. Lägg i pastan i pastavattnet och koka efter anvisning på paketet.
  9. När allt är klart blandar du ner pastan i grytan och rör runt så allt blandas väl.
    Servera med färsk ruccola och toppa med knaperstekt bacon! Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s